Groeien naar Nieuw Toezicht

18-03-2020

Op 8 april 2020 start (ivm Corona uitbraak online) de derde Community of Practice Nieuw Toezicht in Zorg & Welzijn vanuit een Rijnlands perspectief. Zoek je een plek om je te ontwikkelen en te leren van toezichthouders van andere organisaties? En ben je gegrepen door een andere kijk op organiseren en anders verantwoorden? Schrijf je in! Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar!

Hoezo nieuw?

De zorg- en welzijnssector is hard op zoek naar nieuwe organisatievormen die aansluiten bij kwalitatieve, veilige en betaalbare zorg: minder bureaucratie en hiërarchie, meer menselijkheid en eigen regie van de cliënt en medewerker. Welke vorm van toezicht past hierbij? En wat vraagt dit van de toezichthouders? Open en onbevangen zijn, van binnenuit veranderen, dialoog aangaan, spiegelen, reflecteren in plaats van toetsen, controleren en beheersen komt naar voren uit de verhalen van pioniers. Door de visie en praktijk van toezichthouders te vernieuwen heeft deze ontwikkeling naar de menselijke maat binnen organisaties pas kans te verduurzamen.

Onderscheidende aanpak

De doelstelling van de CoP Nieuw Toezicht in Zorg & Welzijn is om toezichthouders die de noodzaak van humanisering van de zorg- en welzijnssector onderschrijven te inspireren, met elkaar te verbinden en om al lerend van elkaar en van pioniers in het veld de beweging naar humane zorg en toezicht kracht bij te zetten.

In deze aanpak draait het om de participatie van deelnemers, hun eigen bijdrage en praktijken en het ontwikkelen of verstevigen van een andere kijk op organiseren en verantwoorden. Broosz ‘bewaakt’ de leerruimte en brengt samen met pioniers uit het veld relevante theorie in op het gebied van nieuw Rijnlands organiseren en toezicht. Zo ontstaat gaandeweg een programma in co-creatie met de deelnemers.

Toezichthouders uit Kalorama, Livio, MEEr-groep, Rosengaerde, Spelenderwijs Utrecht, Zorgcentra De Betuwe en Zorggroep Achterhoek schreven zich al in. De groep staat open voor ervaren en minder ervaren toezichthouders.

Omringd door pioniers

Dit initiatief wordt mede ondersteund door pioniers en toezichthouders René Hoff van Zorgcentra De Betuwe & ex-JP van den Bent, Eppie Fokkema van Archipel Zorggroep en bestuurder Ruud Klarenbeek van JP van den Bent. Samen met moderator Jan Smit van Broosz hebben zij in 2017 de handen ineen geslagen om de humanisering van het toezicht verder vorm te geven. De CoP wordt verder omringd door een Raad van Inspiratie bestaande uit bestuurders Annemarie van Dalen van Odion en Ruth Maas van Zorgcentra De Betuwe en Rijnlander van het jaar 2019, en adviseur en Rijnlandse gids Jaap van der Mei. Zij treden op als mogelijke gasten binnen het programma.

Boekje over Nieuw Toezicht

Na de eerste editie schreven we samen met deelnemers en in samenwerking met de NVTZ een boekje over Nieuw Toezicht getiteld ‘Van Controle naar Dialoog’. Hier te downloaden.

Netwerk Event Nieuw Toezicht

Daarnaast organiseerde Broosz op 11 maart het Netwerk Event Nieuw Toezicht. Samen met een aantal betrokken toezichthouders en De Participatiekliniek stond een unieke ‘kantelervaring’ en co-creatie sessie op het programma. Doel is jaarlijks een event te organiseren. Meer informatie over dit initiatief via tim@broosz.nl.