De principes van de Gestaltbenadering in de gezondheidszorg

Gestalt Conference 2023

22-06-2023 |

Een tijd geleden kreeg ik een uitnodiging om te komen spreken op de EAGT Gestalt Conference in Madrid op 24 september 2023. Spannend natuurlijk, maar ook een geweldige kans om mijn ervaringen over het bevorderen van een mensgerichte aanpak, zelforganisatie en verandering in de langdurige zorg en verpleeghuizen in Nederland te delen met Europese collega’s…. Lees verder »

Lerend Verantwoorden: Terug naar de Essentie van Zorg en Welzijn

Graag deel ik hier mijn ervaringen en visie als gastspreker op het recente Schooloverstijgend Kwaliteitsnetwerk (SOK) Congres in België op 2 juni 2023. Het was interessant om mijn inzichten te delen over vernieuwende benaderingen van verantwoording in de zorg, lerend verantwoorden, waarbij de menselijke maat weer centraal staat. Workshop: Lerend Verantwoorden: een kansrijke zoektocht, tegen… Lees verder »

Stop de controlekramp, maak werk weer zinvol

25-11-2022 |

Jan Smit werd onlangs geïnterviewd door de NSvP – Nederlandse Stichting voor Psychotechniek. Deze stichting werkt aan een arbeidsmarkt die voor iedereen toegankelijk is. Zij doet dat door te investeren in onderzoek en projecten en verbindt wetenschap en praktijk rond diverse arbeidsvraagstukken. In het themanummer ‘de publieke sector als fabriek’ is aandacht voor de doorgeslagen… Lees verder »

Kwaliteitsontwikkeling door eigen regie en reflectie

kwaliteitsontwikkeling

08-02-2022 |

De zorglast is in de laatste jaren in verpleeghuizen toegenomen. Dat heeft veel impact op zorgverleners, bewoners en hun naasten. Betrokken bij een onderzoeks- en ontwikkelproces rond ‘Onbegrepen Gedrag in het Verpleeghuis’ (OGV) van bewoners ondersteunde ik mede verschillende zorgteams om zelf ‘onderzoeker’ te zijn van hun eigen dagdagelijkse praktijk. Centraal stonden telkens die kwetsbare… Lees verder »