Onze mond vol van het Nieuwe Werken: “Prettig weekend!”

31-01-2014

Onlangs pakte ik mijn spullen na een intensieve dag werken met een groep mensen. Om 05.45 uur ging mijn wekker die ochtend en om 17.30 uur pakte ik mijn koffer met mijn spullen om naar mijn auto te lopen om de anderhalf uur durende reis terug naar huis aan te vangen. Mijmerend en vol van wat er zich die dag had afgespeeld loop ik naar de parkeergarage. Daar aangekomen moet ik de deur naar de garage openen met mijn parkeerkaart. Beetje onhandig. Zeker als je bepakt en bezakt bent. Ik zet even mijn spullen op de grond en ga op zoek naar mijn parkeerkaart. Altijd weer een spannend moment….heb ik de kaart nog? Hebbes…gelukkig! Op dat moment komt er een vrouw aanlopen. Ik mompel vriendelijk naar haar dat ik wel even de deur voor haar openhoud. Ze knikt vriendelijk terug en loopt met me op. Terwijl ik naar de betaalautomaat loop roept ze ineens: “Prettig weekend!”. Ik draai me naar haar om terwijl ze de lift in verdwijnt en ik voel de verwarring zich van mij meester maken. Prettig weekend?! Het is donderdag ….

Dit gebeurt me wel vaker. Vrijdag lijkt voor veel mensen geen werkdag. De vanzelfsprekendheid waarmee deze vrouw mij een prettig weekend wenste verwondert me. Ik werk wel ‘gewoon’ op vrijdag. En als het zo uitkomt ook op zaterdag of op zondag. Ik herinner me plots een gesprek eerder die dag tussen twee jonge professionals werkzaam in de zorg over de uren die ze werken, de overuren, de pauzes… Het praten en denken in uren, in uurtjes…. hoe doe je dat?!

Ik rijd weg uit de parkeergarage en kijk om me heen. Ik zie grote, hoge kantoorgebouwen boven mij uit torenen. We hebben onze mond vol van het Het Nieuwe Werken, Anders Organiseren, Slimmer werken. Professionals die hun verantwoordelijkheid en ondernemerschap moeten pakken…….. Ik twijfel. Het is voor veel werkzame mensen kennelijk nog heel ver weg. Als ondernemer ben ik nooit uitgewerkt en ik weet dat er ook heel veel ondernemende professionals zijn die die grondhouding hebben. Maar er is ook nog steeds een hele grote groep mensen die hun uren vol maken en op maandag al toeleven naar het weekend. Het zij zo. Maar ik ervaar twee hele verschillende werelden. De wereld van structuur, bureaucratie en schijnzekerheid. De wereld van “prettig weekend” en “de deur achter je dicht trekken”. Daar tegenover de wereld van onregelmatigheid, onzekerheid en realiteit. Maar ook de wereld van vrijheid, creativiteit, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Daarom kies ik voor het ondernemerschap! Prettige dag nog!

Georgette Kempink – Januari 2014

4 Responses to “Onze mond vol van het Nieuwe Werken: “Prettig weekend!””

 1. Michiel van Vlijmen

  Goed stukje Georgette. Ik wil de url graag op onze Yammer pagina zetten. Nu roep ik zelf ook vaak op donderdag “prettig weekend!”, al is dat meer omdat ik weet dat degenen tegen wie ik dat roep er op vrijdag niet zullen zijn. Nu ben ik er vaak zelf fysiek ook niet op vrijdag maar geestelijk des te meer. Voordat iedereen begrijpt dat je niet vrij bent maar gewoon heel hard thuis werkt, zijn we ook weer een paar jaar verder.
  Succes met je blog!
  Michiel

 2. Katrin Cassel

  Georgette, Er zijn ook mensen die een leven naast hun werk hebben. Zij vinden naast betrokkenheid en verantwoordelijkheid op het werk ook vrijheid en creativiteit op andere manieren.

  • Georgette Kempink

   Beste Katrin. Dank voor je reactie. Zeker weten kun je op vele manieren vrijheid en creativiteit vinden, gelukkig maar! Mijn punt was hier de flexibiliteit van werk te benoemen qua tijd, plaats en duur. Die flexibiliteit is nog niet vanzelfsprekend. Dat iedereen daar een ander weg bewandelt is duidelijk. Succes! Hartelijk groet.