BOUWEN AAN VERTROUWEN DOOR DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN TOEZICHTHOUDERS IN DE ZORG (NVTZ)

30-01-2014

De Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg (NVTZ) bestaat 20 jaar.
Op 31 oktober en 1 november organiseerde de NVTZ daarom een tweedaags lustrumcongres met als thema ‘Bouwen aan vertrouwen’ op Landgoed Zonheuvel in Doorn.

Werkconferentie

De eerste dag waren onder meer de Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer en Pieter van Geel te gast. De tweede dag stond in het teken van werksessies ‘Bouwstenen voor vertrouwen’. Na een inleiding op deze thematiek door Directeur Generaal Langdurige Zorg Kees van der Burg, was er volop ruimte voor dialoog over de rol van vertrouwen in het toezicht in de zorg.

Methode World Cafe

Dat gebeurde in NVTZ Vertrouwens Café dat Jan Smit samen met de NVTZ ontwikkelde. De ongeveer 300 toezichthouders spraken daarin met elkaar over thema’s als ‘Kwaliteit van zorg’, ‘Omgaan met de Media’, ‘de verhouding tussen de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht’. Ook het thema ‘Nieuw Organiseren’ stond op de agenda vanuit de vraag hoe zorg organisaties zich kunnen ontworstelen aan de druk van systemen en hoe de bedoeling van de zorg weer meer ruimte kan krijgen.

De verantwoordelijkheid voor deze interactieve dialoogsetting en de begeleiding van middag was in handen van Jan Smit. De uitkomsten van het congres zullen worden gebruikt in de verdere vormgeving van beleid en professionalisering van het toezichthouderschap.