Zet in 2019 je troefkaarten in!

17-12-2018

De beweging naar Nieuw Organiseren is niet te managen. In de menselijke werkelijkheid is, om met Hannah Arendt te spreken, nooit sprake van ‘maken’, maar altijd van ‘handelen’. En dat handelen van mensen is altijd uniek. Ieder mens kan iets nieuws, iets anders doen dan daarvoor. Hannah Arendt noemt dat ‘nataliteit’. Dat betekent dat het menselijk handelen zich kenmerkt door complexiteit en broosheid. Vernieuwingsprocessen zijn zelforganiserende processen waar we minder invloed op hebben dan we denken. Het is een krachtmeting tussen verhalen. Verhalen bijvoorbeeld over ‘dat het nu eenmaal zo gaat’ en verhalen over ‘dat het echt anders kan’.

Bovenstaande tekst verscheen in de Binnenkant van Nieuw Organiseren, een boekje met een verzameling van praktijkverhalen van pioniers en activistische doeners uit het sociaal en publiek domein, die gegrepen zijn door een andere visie op organiseren. Geen verhalen met een ‘how-to-do-list’, nergens opsommingen van ‘de 7 stappen naar Nieuw Organiseren’. Maar hoe dan wel? Pioniers leerden ons al eerder: ‘the answer to how is yes’. En daar voegt prof. dr. Thijs Homan, wiens gedachtegoed we meenamen in deze publicatie, twee belangrijke ’troefkaarten’ aan toe. Broosz zal haar troefkaarten komend jaar zeker inzetten!

Hierbij een oproep aan alle pioniers in ons netwerk die ieder in hun eigen context aan het experimenteren zijn met nieuw en anders organiseren vanuit een meer humaan organiseerparadigma: zet in 2019 je troefkaarten in!

TROEFKAART 1: kies voor je eigen optimistische doorleefde visie als je intuïtief vermoedt dat dit de meest waardevolle, kansrijke en humane toekomstige richting is, ook al is die omgeven met tal van onzekerheden. Ook al beweegt de meerderheid langs de lijn van de oude, vertrouwde logica en patronen.

TROEFKAART 2: blijf al handelend de andere kant uit praten en doen! Ga vooral door met waar je mee bezig bent, zoek verbinding en vergroot op alle mogelijke plekken waar je bent de kans dat er nieuwe gesprekken ontstaan naast de bestaande bekende gesprekken. Daarmee vergroot je de kans dat het nieuwe, alternatieve verhaal werkelijkheid wordt.

Broosz wenst je fijne dagen en een nieuw jaar vol alternatieve wegen & verhalen!