Symposium ‘Kwaliteit als Ervaring’

27-09-2019

Op vrijdag 1 november a.s. organiseert Beelden van Kwaliteit een symposium rond de nieuwe publicatie ‘Kwaliteit als Ervaring’ van Prof. Em. Hans Reinders van 13.30 tot 17.00 uur bij de Colour Kitchen Zuilen in Utrecht. U kunt zich hier direct aanmelden en tickets bestellen. Kosten € 75,00 inclusief het boek. Broosz is er ook bij!

Narratieve benadering 

In de langdurige zorg is het denken over kwaliteit van zorg de afgelopen jaren sterk veranderd. Van objectieve indicatoren van meetbare kwaliteit naar een narratieve benadering van kwaliteit als ervaring. Hans Reinders en Lydia Helwig Nazarowa startten in 2009 het project Beelden van Kwaliteit met als doel om anders te kijken naar kwaliteit van zorg en ondersteuning dan tot dan toe gangbaar was. Aanvankelijk in de VG-sector en sinds 2014 ook in de NAH- en de verpleeghuissector.

Beelden van Kwaliteit

Inmiddels is Beelden van Kwaliteit een methode van kwaliteitsonderzoek in de langdurige zorg die zorgprofessionals, managers en bestuurders inzicht geeft in hoe het daadwerkelijk toegaat op de locatie of afdeling waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Een narratieve aanpak die uitgaat van kwaliteit als ervaring. Met als doel bij te dragen aan de kwaliteit van bestaan van mensen.

Publicatie Hans Reinders

Hans Reinders onderzoekt deze verschuiving en het denken waarop ze berust. In zijn nieuwste publicatie ‘Kwaliteit als Ervaring’ aandacht voor zijn onderzoekswerk van de afgelopen jaren. Uitgaande van de langdurige zorg voert hij een pleidooi voor kwaliteitsonderzoek niet ter verantwoording, maar in dienst van de dagelijkse praktijk. 

Programma en aanmelden

Naast een interview met de auteur deelt o.a. Annemiek Stoopendaal, onderzoeker en universitair docent aan Erasmus Universiteit, haar inzichten naar aanleiding van een onderzoek dat ze deed naar Beelden van Kwaliteit. Meer informatie over het programma en aanmelden van dit symposium op 1 november kunt u vinden op de website van Beelden van Kwaliteit.

Betrokkenheid Broosz

Beelden van Kwaliteit is volop in ontwikkeling. Zeven organisaties uit de ouderenzorg en zorg voor mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen hebben de krachten gebundeld. Zij onderzoeken of en hoe er een Beelden van Kwaliteit community kan worden opgebouwd waarin de organisaties op het gebied van kwaliteitsvraagstukken kunnen leren van elkaar, kunnen uitwisselen en gezamenlijk Beelden van Kwaliteit kunnen doorontwikkelen. Broosz is gevraagd dit proces te ondersteunen.