KIS & RIDE

28-01-2014

De zon schijnt, mijn hoofd is gevuld met gedachten die zich verdringen. De radio blijft uit. Zwammerdam – Drachten, oftewel 188 km asfalt strekt zich voor me uit.
Vandaag was ik te gast bij de 3e bijeenkomst van het KIS programma 2011. Een dagje meekijken en ervaren, dat was het doel. Al reflecterend betrap ik mezelf erop dat ik aanschoof met enkel een bedrijfskundige behoefte om meer te leren over de inhoud van het programma, de opbouw van het leerproces en de theorie m.b.t. het Nieuwe Organiseren. Acht uur later rijd ik met een enorme glimlach door het land al dromend van een wereld waarin iedereen zijn/haar ‘ding’ doet.
Ik ben geraakt door de authenticiteit van de deelnemers en geïnspireerd door het vertrouwen in het eigen kunnen. Het KIS programma wil het vermogen van kunstenaars vergroten om organisaties te helpen op vernieuwende wijze hun eigen vraagstukken op te lossen. Ik ben er van overtuigd dat alleen al de aanwezigheid van een kunstenaar zal leiden tot verassende resultaten.
‘s Ochtends werd de hele groep door Jaap Peters ondergedompeld in alles wat Rijnlands is. De historie van Zwammerdam, de Jostiband en American Football vormden de aanleiding tot een geanimeerde discussie over organiseren. Tot voor kort was geen van de deelnemers bekend met het Rijnlands denken. Correctie, niet met het ‘label’.  Al snel blijkt dat Jaap Peters vandaag niet hoeft te overtuigen. Van nature denken de kunstenaars organisch, werken ze vanuit vertrouwen en heeft alles wat ze maken een verbindende functie. Erg verfrissend en ook ik denk nu: “ja duhhh dat is toch logisch”!

Ik ben ervan overtuigd dat deze bijzondere creatieve mensen stuk voor stuk op unieke wijze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan organisaties die zich hiervoor open stellen.

En voor al die mensen die zich afvragen “Wat doen ze dan?” Nou dit!

Ø     Problemen lichter maken waardoor nieuwe energie ontstaat.
Ø     De onzinnigheid van organisatiegewoonten zichtbaar maken
Ø     Een spiegel voorhouden, maar wel met een gouden randje
Ø     Aandacht voor de mens benadrukken
Ø     Verbinden van alle kleine stukjes door een holistische kijk

En veel meer, als je ze de vrijheid geeft 🙂
Amarins Sijbesma

Amarins zal per april 2011 werkzaam zijn bij smit | kempink development als programmacoordinator.