EEN INTERESSANTE REIS?!

28-01-2014

Nieuwe blog post op www.changing-the-game.nl.

De jonge generatie wordt veelal in een organisatiemodel geperst van de “Industriële Revolutie” van de 19e eeuw. Zij loopt steeds vaker vast in bestaande structuren en patronen van gedrag en cultuur binnen organisaties. Bij de start van hun loopbaan is er nog de eerste verbazing over hoe de dingen gaan, maar na een tijd verdwijnt de verwondering en volgt de aanpassing die soms kan leiden tot grote frustratie.

Hoe kunnen zij meer invloed uitoefenen en hun context veranderen? Wat is daar voor nodig? Kan de jonge generatie een waardevolle bijdrage leveren aan nieuwe organisatievormen waarbij wordt uitgegaan van zelforganisatie, ondernemerschap, verantwoordelijk en duurzaamheid? Dit blijven vaak abstracte begrippen uit managementliteratuur of geformuleerd door het management in een poging te veranderen.

Een aantal teams van jonge professionals zal de komende maanden deelnemen aan Changing the GAME en concreet aan de slag gaan binnen hun eigen organisatie met leren en veranderen. De ambitie is zowel kennis en ervaring aan te reiken op het gebied van Nieuw Organiseren en Organisatieontwikkeling, maar vooral ook ruimte te geven en ondersteuning te bieden aan initiatieven en experimenten. Niet om te betuttelen of te onderwijzen, niet om verandering af te dwingen, maar bewustzijn te vergroten en vernieuwing te stimuleren en faciliteren. Of om een beweging die al gaande is binnen een organisatie te versterken. Het programma wordt gedragen en begeleid door een team van ervaren veranderkundigen, ondernemers en coaches, waaronder Jaap Peters,  Aart Bontekoning, Fokke Wijnstra en Jan Smit.

Wat deze jonge professionals willen en gaan oppakken is nog een verrassing. Ambitieus, energiek en scherp zijn ze zeker. Tijdens de intakegesprekken met de deelnemers van Changing the GAME de afgelopen weken, werd er gesproken over generatieverschillen, weerstand en het omgaan met het krachtenveld binnen de organisatie. Er werden ervaringen gedeeld over vaste structuren, regelruimte, bureaucratie en het zelf doorbreken van ‘de cirkel’.  Het uitgesproken verlangen naar verbinding en het hebben van lef leek steeds hetzelfde. Dat belooft een interessante reis te worden.
We zullen de deelnemers en andere betrokkenen vragen hier hun ervaringen te delen! Dus blijf ons hier volgen!

Georgette Kempink
Programma Regisseur Changing the GAME

Dit programma is een initiatief van smit | kempink development in samenwerking met DeLimes | Nieuw Organiseren en de deelnemende organisaties, Rabobank Nederland, Gemeente Hoogeveen, Rabobank Graafschap Noord en Rabobank Barneveld-Voorthuizen.

De eerste editie van Changing the GAME start 7 november 2011!