Beyond The F*** It

10-11-2014

Sonja Timmermans is werkzaam als woonbegeleider onzelfstandig bij SMO Traverse en deelnemer aan het TOP (Transvorm Ontwikkel Programma), een ontwikkelprogramma voor Young Professionals dat Broosz in opdracht van en in samenwerking met Stichting Transvorm heeft ontworpen. Zij schreef dit blog naar aanleiding van het slot in september 2014.

Tijdens het Transvorm Ontwikkel Programma kwamen diverse onderwerpen voorbij. Een documentaire met Benjamin Zander, dirigent van het Boston Philharmonic Youth Orchestra en schrijver van het boek ‘The Art of Possibilities’, is mij het meest bijgebleven! Benjamin Zander introduceerde onder andere het idee van ‘Beyond The F*** It’, een idee uit zijn boek The Art of Possibility. “This is a simple idea: What would happen if you stopped worrying, stopped holding back, and stopped avoiding the possibility of mistakes and just said “F*** it!” and then just did it. No thought of technique or of victory or defeat…just the moment’.

Rule #6

Net zoals bijna iedereen in ons werkveld kan ik mezelf weleens opfokken om iets waar ik geen invloed op heb. Elke keer als dit nu gebeurt denk ik aan Benjamin Zander en zijn Rule #6 en dan laat ik het los. De regel is bedoeld om je er van bewust te maken dat je jezelf in de weg gaat lopen als je jezelf héél serieus neemt. Als je wilt weten waar Rule #6 over gaat en de uitleg van Benjamin zelf wilt horen en je je afvraagt wat de andere regels zijn …….. dan moet je echt even het volgende zeer korte filmje bekijken! Ik ga de clou niet verklappen, maar ik verklap wèl dat het onmogelijk is niet te lachen aan het einde van het filmpje.

Shining Eyes!

En dan hebben we nog het idee van ‘shining eyes’. ‘Shining eyes are the looks of inspiration, respect and passion that surrounds a great leader’. Als je geen ‘shining eyes’ bij de ander ziet, moet jij niet aan hen gaan twijfelen, maar moet je naar jezelf kijken en je afvragen hoe je jezelf kan verbeteren zodat je de mensen om je heen kan inspireren. Bekijk, als je tijd hebt, deze 20 minuten durende Ted Conference van Benjamin Zander.


Op zoek naar een volgende uitdaging

Met bovenstaande principes ben ik het afgelopen half jaar aan de slag gegaan. Het heeft me veel opgeleverd. Tijdens het schrijven van een beleidsnota heb ik mensen weten te inspireren en kreeg ik mensen mee doordat ik op zoek bleef gaan naar shining eyes en nieuwe manieren vond om hen te kunnen bereiken. Als ik mezelf druk maakte, dacht ik aan Rule #6 en werd ik rustig en als ik het spannend vond om aan iets nieuws te beginnen dacht ik: F*** it! Dankzij het laatste principe ga ik in oktober beginnen aan een opleiding naast mijn baan en ondertussen blijf ik op zoek naar de volgende uitdaging waar ik met vol enthousiasme mee aan de slag kan gaan!

Dit blog verscheen ook op de website van Changing The GAME. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.