Zonder grond geen beweging

Weer volop aan het werk na de zomervakantie had ik deze week een aantal bijzondere ontmoetingen. Woorden die zijn blijven hangen: chaos, vervreemding, angst ….

Ik hoef niemand te vertellen dat het tijdperk waarin we leven chaotisch is. Over de wanorde in de wereld lezen we elke dag in de krant. Deze week sprak ik mensen die langzaam maar zeker vervreemd waren geraakt van hun werk. Van bankiers in een vastgeroeste bureaucratische omgeving, jong hoog opgeleide professionals hopeloos op zoek naar hun passie tot beleidsmakers krampachtig op zoek naar hun veranderende rol. Ik chargeer, maar als ik door mijn notebook blader met aantekeningen en de gesprekken die ik deze week had nog eens de revue laat passeren, wordt me weer duidelijk dat de crisis van dit moment en de angstige gevoelens die dat met zich meebrengt, iedereen raakt. En dat mensen daar steeds opener in worden, hun verhaal willen delen en niet weten hoe een volgende stap te zetten. Wat bij mij ontstond, na al deze gesprekken die mij diep raakten, was een beeld van mensen die losraken van de grond en verstrikt raken in hun eigen woorden en gedachtestromen.

Ik besef na de gesprekken van afgelopen week dat er dan soms iets anders nodig is dan het benoemen en delen. Hoe kun je stevig staan in een wereld die niet te begrijpen is, die verwondering oproept, verbazing, verwarring en die meer dan ooit tevoren het verlangen aanwakkert terug te gaan naar ‘de’ basis? Op dit soort momenten vertrouw ik zelf altijd op mijn eigen fysieke kracht en probeer met beide benen letterlijk stevig op de grond te staan.

Vanmiddag heb ik weer een gesprek voordat ik het weekeinde inga. Ik sta voor de keuze welke schoenen aan te trekken bij mijn rokje en jasje. Mijn keus valt op een paar stevige sportieve schoenen, want ook ik wil stevig staan in de storm die woedt. Door aandacht te hebben voor mijn fysieke kracht vertrouw ik op het ontstaan van rust en zicht op een uitweg.

Je hebt de grond nodig om te aarden en een stap verder te komen. Als danser heb ik ooit geleerd letterlijk de grond te gebruiken … om af te zetten, om te landen, om te draaien, een sprong te maken ….. Hoe zorg jij dat je stevig staat? Zonder grond geen beweging.

Georgette Kempink – september 2014