Liters Thee en Nieuw Organiseren

16-10-2015

Broosz? Hoe spreek je dat uit? Is dat Engels? Toen we als tweedejaars Human Resources Management studenten de casus van het stageproject voor ons kregen, waren we erg benieuwd wat onze opdracht zou worden voor het komende half jaar. Want een half jaar aan een project werken is voor ons student-groentjes aardig lang!

Rijnlands Model

Bij het intakegesprek, met oprichters Jan Smit en Georgette Kempink, werd na veel informatie al duidelijker op welk gebied Broosz actief is en hoe zij dat vormgeven. We waren op dat moment erg verrast over hoe Broosz bezig is met ‘het nieuwe organiseren’. Wat ons erg aansprak, waren de normen en waarden die zij in hun werk integreren. Over hoe zij graag organisaties die zoekend zijn naar de vorm van het Rijnlandse model ondersteunen.

Onderzoek naar de kanteling in de langdurige zorg

In opdracht van Broosz gaan wij onderzoek doen. We onderzoeken de stand van zaken binnen zorgorganisaties in de langdurige zorg die zich ontwikkelen van Oud naar Nieuw (Rijnlands) Organiseren. Wij willen daar graag een bijdrage aan leveren door te analyseren op welke wijze deze organisaties dat hebben bereikt, waar ze tegen aangelopen zijn en wat juist succesvol was voor die kanteling naar Nieuw Organiseren. Samen met Broosz analyseren we de uitkomsten van het onderzoek en zullen wij uiteindelijk Broosz hierin adviseren over wat zij vanuit hun vakkennis kunnen ondernemen. Dit gaan we doen door middel van interviews. We interviewen nu eerst professionals, leden van bestuur en coaches. Zo hebben we een onderzoek dat vanuit verschillende invalshoeken een bijdrage kan leveren. Daarnaast wordt het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met organisatieadviseur Jaap van der Mei, van Naar Rijnlands, en veranderkundige Jaap Peters van DeLimes | Nieuw Organiseren.

Een lange weg te gaan!

Het leuke hiervan, is dat we een onderzoek doen naar iets wat voor ons ‘HRM’ers’ in de toekomst erg interessant kan zijn. Nieuw Organiseren is volgens ons een manier om een bedrijf zo goed mogelijk te organiseren aangezien de verantwoordelijkheid bij professionals wordt vergroot en daardoor ook het werkplezier en de kwaliteit van het werk. Dus naast het onderzoek leren we ook hoe we later aspecten van Nieuw Organiseren in ons werk kunnen verwerken. In deze beginfase van het onderzoek zitten wij, om een beeld te scheppen van onze activiteiten, elke week gezellig bij Broosz liters thee te drinken en te brainstormen over ons onderzoek. Tot nu toe vergaat dat ons goed en ondanks dat we de kraan van Jan en Georgette bijna hebben leeggedronken, zijn zij erg meedenkend met het project. But there is still a long way ahead!

Dagmar de Wilde, Jessica Knoester, Hanneke Grootendorst en Annelot Visser, tweedejaars HRM studenten aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Oktober 2015